Sajtóközlemény

https://vac-alsovaros.vaciegyhazmegye.hu/wp-content/uploads/2024/06/keszult_magyarorszag_korm_tamogatasaval_2021.jpgSajtóközlemény

A váci Alsóvárosi Szent Miklós Plébániahivatal a Magyarország Kormánya által támogatott, EEÖR-KP-1-2021/1-002132 azonosító számú projektje keretében valósította meg a „Az erdőkürti Szentlélek római katolikus templom nyílászáróinak cseréje” című projektjét. A projekt megkezdésének időpontja 2022. május 02., zárásának dátuma 2022. augusztus 18.

A megvalósítandó projekt az erdőkürti filia Szentlélek templom zsalugátereinek cseréje volt, amely támogatási kérelmet az Alsóvárosi Szent Miklós Plébánia Hivatal nyújtotta be. A templom épületében öt olyan zsalugáter volt beépítve, amelyek állapota nem volt megfelelő. A zsalugáterek legalább 100 évesek lehettek, faanyaguk igencsak elkorhadt, szuvasodott és esztétikailag sem voltak elfogadhatóak.

A projekt eredményeként a fejlesztés megvalósult, az újonnan elkészült zsaluk a korábbiak pontos másolatai, így a templom külső megjelenése, stílusa nem változott. Az épületet sokan látogatják, a helyi hívek mellett egyéb célzattal pl. lelki gyakorlatos alkalmak, imacsoport, jegyesoktatás és menyegzők megrendezése. A templomot turisták is gyakorta felkeresik, különleges erdélyi stílusú kapuja és letisztult, egyszerű, mégis szakrális belső tere miatt. A fejlesztés hatására remélhetőleg több évtizedig nem lesz szükséges a javításuk, cserélésük.

A projekt megvalósítását Magyarország Kormánya 1.670.050 forinttal támogatta.

UA-85961568-1