Járjunk hitünk világosságában!

https://vac-alsovaros.vaciegyhazmegye.hu/wp-content/uploads/2020/04/petar.jpgJárjunk hitünk világosságában!

Húsvét 2. hete, szerda

Az Apostolok cselekedeteinek 5. fejezetéből a 17-26. versig terjedő részeket olvassuk. A történés előzménye, hogy az apostolok a templomban tanítottak. Amiről itt olvasunk, az tökéletes valóságként elképzelhető. Ma is vannak vallási alapon álló villongások, például ilyen a keresztények lefejezése. A tolerancia ma sem egyetemes ajándék. A tanítás miatt az apostolok börtönbe kerültek, de onnét csodálatos módon kiszabadultak, és ismét tanítani kezdtek a templomban. Mivel azt hirdették, hogy Jézus a Messiás, érthető módon szembe kerülhettek azokkal, akik ezt nem vallották. Ezen felül gondolhatunk arra is, hogy a feltámadás tényének elfogadása nem is olyan egyszerű, tehát nem csodálkozhatunk azon, hogy Isten ószövetségi és újszövetségi népe között egyenetlenség támadt. Nehéz helyzetben voltak az ószövetségi nép vezetői is, hiszen nem értettek egyet Jézus tanításával, ugyanakkor azonban a néptől, a Jézust elfogadóktól is félniük kellett.

Számunkra lelkesítő az apostolok bátorsága, akik az üldöztetés ellenére is hirdették Jézust.

Az evangéliumot Szent János könyvéből (3,16-21) olvassuk. Az evangélista Isten üdvözítő tervéről szól, mely Jézusban megvalósult, és azon gondolkodik, hogy miért nem fogadja el mindenki őt. Isten irántunk való szeretete Jézusban nyilvánult meg, hiszen őt adta értünk. János evangélista szereti a sötétségről és a világosságról való gondolkodást. Jézus által a világosság jött közénk, visszautasításának okát abban látja, hogy jó néhányan a sötétséget jobban szeretik, mint a világosságot. Van jó és rossz (erkölcsi dualizmus). A jó a világosságban és az igazságban való járást jelenti, a rossz pedig a sötétséget. Jézus visszautasítását János sötétségnek nevezi. A világossághoz hozzátartozik az igazság keresése. Megismerésünk tárgya szintén az igazság, amelyet nem is olyan könnyű megismerni. Ez még a természetes dolgokra is vonatkozik. Ki ismeri a maga egészében pl. a koronavírust?

Adjunk hálát a Jóistennek, hogy megismertük Őt, és az üdvösséget, melyet Jézus által hozott nekünk. Járjunk hitünk világosságában!

+Varga Lajos
segédpüspök, plébános

UA-85961568-1