Feltámadott, az Írások szerint!

https://vac-alsovaros.vaciegyhazmegye.hu/wp-content/uploads/2020/04/peter.jpgFeltámadott, az Írások szerint!

Húsvét nyolcada, hétfő

Az egyházi év legkiemelkedőbb ünnepeit, így a karácsonyt és a húsvétot is, nyolc napon keresztül ünnepeljük. A húsvéti események csúcsa a Szentlélek kiáradása, melyet a húsvét utáni ötvenedik napon ünneplünk. Eddig a napig a feltámadt Krisztus jelképező húsvéti gyertya is az oltár mellett marad, mely a húsvéti öröménekkel került az oltár mellé. A mai alkalommal elkezdjük az Apostolok cselekedeteinek olvasását.

A pünkösdi esemény végleg eloszlatta az apostolok félelmét és a félénk tanítványok Jézus bátor követőivé és hirdetőivé váltak. A mai szentlecke (ApCsel 2,14, 22-33) Szent Péter apostol pünkösdi beszédjét tartalmazza. Az apostol hivatkozik Jézus üres sírjára és arra, hogy Dávid király sírja még látható Jeruzsálemben. Aligha lehet elképzelni, hogy igehirdetése eredményes lett volna, ha Jézus teste ott nyugodott volna a sírban. Az apostolnak azonban más bizonysága is van. Idézi a 15. zsoltárt, melynek alapján Jézus feltámadásában az Írások beteljesedését látja. Hitvallásunkban benne van, hogy feltámadott az Írások szerint. Ezt pedig azért imádkozzuk, mert hiszünk abban, hogy az Ószövetség Jézusról beszélt, és ami ott áll, az beteljesedett.

Az evangéliumot Szent Máté könyvéből vesszük (28,8-15). A megelőző részt húsvét vigíliáján olvastuk. Az angyal köszöntése: Üdv nektek! Ez megfelel a zsidó szokás szerinti salom-béke köszöntésnek. Ne féljetek! – mondja az angyal. Jézus feltámadása valóban tovaűz mindenféle félelmet. Ez a mostani járványos időkben különösen is fontos számunkra. Az apostolok ebben az evangéliumi szakaszban testvérek lesznek, mégpedig Jézus testvérei, akik az Atya akaratát teljesítik. Az evangéliumi szakasz további része arról számol be, hogy az evangélium megírásának idejében még élő volt a hír, hogy Jézus testét ellopták a sírból. A sírrablás, főleg a halottrablás az akkori körülmények között súlyos bűncselekmény volt. Semmiféle adatunk nincs arról, hogy az apostolokat ilyen vád érte volt. A katonák, akik a sírt őrizték nem saját főnökeikhez mennek vissza, hanem a főpapokhoz, mert a római hatóságok őket a főpapok szolgálatára adta.

John Henry Newman: Gerontius álma: 6. szakasz, a lélek szava

„A mélységek mélyére száll velem,
hogy szüntelen virrasztva el ne hagyjam őrhelyem,
hol küzdelem éberen maradni.
Kínzó gyengeség el nem kerül,
amíg a vak mélység színén az ég föl nem derül.
A vágy tüzével, tisztító halál addig éget,
míg tisztult lényem nála nem talál menedéket.
A mélységből fogok kiáltani:
Adjon erőt míg nevemen nem fog szólítani,
s újjá születve meg nem látom őt.”

Gondoljunk a járvány áldozataira, és jövendő örök életünkre!

+Varga Lajos
segédpüspök, plébános

UA-85961568-1