Pünkösdhétfő – „Mária, az Egyház Anyja” ünnepe

https://vac-alsovaros.vaciegyhazmegye.hu/wp-content/uploads/2018/03/DXXCc59XcAA4Hvk.jpgPünkösdhétfő – „Mária, az Egyház Anyja” ünnepe

A Szentszék március 3-án tette közzé az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció erről szóló dekrétumát, amelyet Robert Sarah bíboros, a kongregáció prefektusa, valamint titkára, Arthur Roch érsek írt alá 2018. február 11-én, a Lourdes-i Szűzanya első megjelenésének 160. évfordulóján. Ferenc pápa döntésének megfelelően a kongregáció elrendelte a Boldogságos Szűz Mária, az egyház anyja emléknapjának beiktatását a Római Általános Kalendáriumba.

Ferenc pápa, figyelmesen megfontolva, hogy ennek a tiszteletnek az előmozdítása növeli az egyház anyai érzékét, valamint a hiteles Mária ájtatosságot a lelkipásztorokban, a szerzetesekben és a világi hívekben, elrendelte, hogy a Boldogságos Szűz Mária emléknapját iktassák be a Római Kalendáriumba, és minden évben Pünkösd utáni hétfőn ünnepeljék.

Az emléknapot beiktatják minden naptárba és liturgikus könyvbe. A latin szövegeket már hozzácsatolták a dokumentumhoz, a fordításokat az egyes nemzeti püspöki konferenciák végzik el. A liturgikus emléknap, amely a római szertartás számára érvényes és kötelező, 2018-ban május 21-én lesz esedékes.

Bővebb információ:

Ferenc pápa rendelete: Pünkösdhétfő „Mária, az Egyház Anyja” ünnepe

Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja – Ferenc pápa új ünnepet rendelt el.

UA-85961568-1